Darius, prins din nou în ghearele bolilor. ADHD-ul și autismul au lovit din nou

Darius, prins din nou în ghearele bolilor. ADHD-ul și autismul au lovit din nou

Darius, prins din nou în ghearele bolilor. ADHD-ul și autismul au lovit din nou cu și mai multă putere, iar băiatul are acum nevoie 10.000 de lei lunar pentru un tratament special, de lungă durată

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată de Asociația Viață penru Suflete. Cazurile aflate în programul de sprijin al asociației pot fi găsite pe site-ul www.pentrusuflete.ro

Darius-Ionuț Apetroaei, din Brașov, are 13 ani, dar  nu a cunoscut bucuriile copilăriei, iar cea mai mare parte a vieții sale a trăit-o în cabinetele medicilor și în cele ale terapeuților. Pe durata unui deceniu, specialiștii care l-au examinat au încercat să găsească leacul pentru suferințele sale – tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) și autism, maladii care i-au distrus complet toate mecanismele care îl ajutau să înțeleagă ce se întmplă în jurul  lui. A existat o perioadă, scurtă ce-i drept, în care băiatul părea să fi reușit în fața îngrozitoarelor boli, dar visul frumos s-a spulberat și maladiile au lovit cu și mai mare putere. Acum, Darius are din nou nevoie de ajutorul semenilor pentru a strânge – împreună cu  Asociația ”Viață pentru suflete –, 10.000 de lei lunar necesari unor proceduri care îi pot aduce vindecarea.

Până la diagnosticare, Darius nu a fost niciodată bolnav

Dramatica poveste a lui Darius – aflat în cadrul unui program de susținere al Asociației ”Viață pentru suflete”, a început pe când băiatul avea trei ani. Copilul vesel, care până atunci nu avusese vreo suferință majoră, a început, dintr-o  dată, să dea primele semne că ceva nu este în regulă cu el. Vorbirea își întârzia dezvoltarea, băiețelul nu mai agrea compania altor copii, ci singurătatea, și refuza să se joace cu ei. Neuropsihitarii din mai multe orașe ale țării care l-au investigat aveau  să stabiească, în urma testelor, cauza acestei schimbări bruște de comportament a micuțului. Darius suferea de tulburare de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD)! Un diagnostic crunt, a cărui origine nu a putut fi explicată, care a căzut peste părinți precum o ghilotină pe gâtul unui unui condamnat.

 

Timp de trei ani, Darius nu a vorbit, iar boala i-a afectat chiar și mersul

 ”Nimeni nu a înțeles cum s-a putut îmbolnăvi Darius al nostru. Am făcut tot felul de teste și, noi, părinții, și el. Nu este o boală genetică. S-a întâmplat ceva în organismul lui…Pentru noi a fost un șoc uriaș când am primit vestea. Nici nu ne venea să credem ce necaz s-a abătut asupra noastră. De la o zi la alta, copilașul nostru se închidea în lumea lui. Se însingura, nu mai vorbea. În timp, lucrurile s-au agravat iar Darius, care nu a mai vorbit până la vârsta de șase ani, nici nu a mai putut să meargă. Abia își mai târa picioarele…A fost îngrozitor…”, își amintește Diana Apetroaei, mama lui Darius, prin ce a trecut cu fiul ei.

Băiatul s-a îmbolnăvit și de autism

Acela a fost, pentru Darius, momentul de cotitură al existenței sale. Pentru copilul bolnav s-au deschis porțile iadului, ale unui coșmar din care nu a mai putut ieși. Și, ca și cum nu ar fi fost de ajuns, băiatul prins în capcana îngrozitoarei maladii s-a îmbolnăvit și de autism. De atunci s-a scurs un deceniu în care Darius a făcut eforturi supraomenești să se scuture de haina grea a suferinței. Tratamente, terapii kineto, sute ore de logopedie, investigații computerizate (RMN) și tot felul de teste farmato-genetice care să-i ajute pe specialiști să găsească leacul împotriva celor două boli care i-au furat copilăria lui Darius.

Darius a părut că învinge, dar bolile au lovit iar, cu și mai multă putere

Pentru o scurtă perioadă de timp, Darius a dat semne că poate învinge cele două maladii care îl chinuie de zece ani. Timp de câteva luni, copilul a fost mult mai receptiv, înțelegător, nu mai avea crize, lucra bine cu terapeuții iar la școală putea fi lăsat și singur (n.r. în mod normal, mama îl însoțea la ore și stătea cu el în bancă).  Din nefericire, însă, când părinții credeau că băiatul lor a trecut peste ce a fost mai greu, că a găsit în sfârșit calea spre vindecare, de ”evadare” din cumplitul coșmar, maladiile au lovit din nou. Parcă cu și mau multă putere…

S-a întâmplat ceva ciudat cu el și nimeni nu găsește răspunsul

”Timp de câteva luni, totul a fost bine. Un ”bine” raportat la suferințele lui Darius. Credeam că am reușit, că tratamentele făcute cu atâta suferință și eforturi financiare la care au participat și donatori, oameni cu suflet care ne-au sprijinit, au dat roade. Dar nu a fost așa. Din senin, copilașul nostru a suferit o cădere. S-a întâmplat ceva ciudat cu el și nimeni nu găsește răspunsul. Acum a dat înapoi tot ce câștigase, a pierdut iar abilitățile dobândite cu greu. Mergem săptămânal la psihiatru ca să găsim cauza acestei căderi și, firește, să descoperim un alt tratament salvator. La RMN nu are modificări cerebrale, nici la VGS (n.r. o analiză a creierului). Am făcut și teste farmato-genetice pentru a ajunge la tratamentul adecvat bolilor e care suferă”, ne-a spus mama lui Darius.

Toate aceste investigați au golit serios buzunarele părinților lui Darius care sunt pe cale de a face noi împrumuturi la bancă. Este vorba de mii de euro care au fost cheltuiți într-o perioadă scurtă de timp în speranța că vor găsi iar drumul spre vindecarea multvisată.

Terapia neurofeedback, șansa lui Darius de a învinge iar boala

Șanșa lui Darius într-o nouă victorie în fața bolii ar putea fi neuroterapia denumită neurofeedback. Este vorba de un tip de tratament care înregistrează formele de activitate cerebrală în timp real și care antreneză pancientul – în cazul nostru, Darius -, să-și controleze parametrii cerebrali. În funcție de răspunsurile primite, specialiștii în neurologie pot să găsească cel mai potrivit tratament pentru copilul aflat în suferință, băiat care acum poate să citească și să scie greu, doar cu litere de tipar, precum un preșcolar în vârstă de șase-șapte ani.

Dar, pentru a putea ajunge la această procedură – ce poate fi efectuată la Spitalul ”Sf. Constantin”, din Brașov, Darius are nevoie de cel puțin 10.000 de lei lunar, bani pe care îi poate strânge cu ajutorul dumneavoastră, al oamenilor suflet care i-ați fost mereu aproape, prin intermediul  Asociației ”Viață pentru suflete”.

Terapia neurofeedback, șansa lui Darius de a învinge iar boala

”Mai mulți specialiști ne-au îndrumat către această procedură, neurofeedback, care ar putea fi șanșa lui Darius într-o nouă revenire. Problema este că doar prima ședință costă 1.500 de lei, iar urmăatoarele undeva în jurul a 800 de lei, fiecare. Și va fi nevoie de câteva ședințe pe săptămână. În total ne-ar trebui aproximativ 10.000 lei pe lună pentru o perioadă pe care o va stabili specialistul. De aceea, îi rog pe toți oamenii cu suflet, pe toți aceia care îi pot fi aproape lui Darius așa cum ne-au fost și până acum, să ne ajute cu cât de puțin. Doar așa îl putem scoate din acest coșmar, doar așa îi putem reda copilăria pierdută și îl putem ajuta să vorbescă și să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui”, este apelul pe care mama lui Darius îl face prin prin intermediul Asociației ”Viață pentru suflete”.

Cei care doresc să-l ajute pe Darius o pot face donând în următoarele conturi ale Asociației ”Viață pentru Suflete”:

RO85 BACX 0000 0020 9570 6000 Lei

RO58 BACX 0000 0020 9570 6001 Euro

Donează online direct cu cardul bancar AICI (https://pentrusuflete.ro/doneaza-pentru-suflete/) sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Asociația ”Viață pentru Suflete”.

Detalii pe  www.pentrusuflete.ro sau la numărul de telefon 0735.34.31.31